Terug naar de indexpagina

 

Archief

Uitbreiding Verborgen Tuinen met expositietuin
Expositie Joep Backhuis Verborgen Tuinen Voorst
Expositietuin Verborgen Tuinen Voorst


De uitbreiding van de Verborgen Tuinen met een expositietuin berust niet op toeval. Als de tuinen volgend jaar voor het laatst voor het publiek opengaan wil Bert zich meer gaan richten op kunst en het maken van objecten van natuurlijke materialen. Het openen van deze expositietuin is al een eerste stap in die nieuwe richting.

Expositie Joep Backhuis
De expositie van Joep Backhuijs (1946) de eerste exposant in deze nieuwe tuin genoot een opleiding in de beeldende kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Als beeldhouwer beoefende hij verschillende stijlen waarin het figuratieve thema lange tijd de boventoon voerde.

Mens en paard waren toen zijn belangrijkste inspiratie bronnen. Geleidelijk werd zijn vormgeving abstracter en maakte plaats voor meer het geometrische, dat met speelse vindingrijkheid in zijn werk wordt toegepast.


Het materiaal waarin de kunstenaar zijn werk exposeert bestaat voornamelijk uit cortenstaal.

IJsselbiënnale

Bert zijn bijdragen aan de IJsselbiénnale zijn 
nog tot 24 september te zien op terrein van De Kribbe, Weerdseweg 6a in Wilp. “Een Veld Van Bloemen” en de “Drie Ringen” symboliseren  zijn verbondenheid met de natuur.

De tuinen nu op zijn mooist
De tuinen, nu op zijn mooist, zijn tot en met 17 september wekelijks open van donderdag tot en met zondag van 12:30 uur tot 17:00 uur.

Bert Loman neemt deel aan eerste editie IJsselbiënnale
Een Veld Van Bloemen, Bert Loman, IJsselbiennale 2017


Bert Loman is een van de kunstenaars die meedoet aan de eerste internationale IJsselbiënnale langs de IJssel van 14 juni tot en met 24 september 2017. Bert exposeert met zijn kunstwerk Een Veld Van Bloemen op het terrein van De Kribbe in Wilp.

Een Veld Van Bloemen is één van de 25 monumentale werken van internationale kunstenaars langs de IJssel. Ze vertellen samen het verhaal van de IJsselvallei.

De kunstwerken vind je op bijzondere locaties in het landschap en in de historische Hanzesteden. In uiterwaarden en bij sluizen, steenfabrieken en landgoederen.

Kunstenaars tonen hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario's.

 

Op de fiets of wandelend ervaar je de kunstwerken en de IJsselvallei het best. De bezoeker kan kiezen uit de vele etappes van de IJsselbiënnale, variërend van een fiets- of wandelroute van enkele uren tot een meerdaagse tocht waarin je alles ziet. De routes sluiten aan op bestaande wandel- en fietsroutes zoals het Hanzestedenpad.

Daarnaast heeft de IJsselbiënnale een boordevol activiteitenprogramma geïnspireerd op de IJssel! Je kunt genieten van muziekoptredens, groepsexposities en festivals en een speciaal programma van gerenommeerde musea uit de IJsselvallei zoals Museum MORE en het Voerman museum Hattem.

Tickets voor de IJsselbiënnale zijn verkrijgbaar via www.ijsselbiennale.nl, bij de VVV’s of de startpunten langs de route. Bij het ticket ontvangt de bezoeker een routekaart en heb je onbeperkt toegang tot alle kunstwerken én ontvang je korting op de toegang tot de deelnemende musea.

Voor meer informatie kun je terecht op de officiële website.

Bert Loman en Carel Velthoen exposeren in Beekbergen
Expositie Carel Velthoen en Bert Loman in Beekbergen 2017


Op 28, 29 en 30 april aanstaande exposeert kunstenaar Carel Velthoen zijn schilderijen op een unieke plek in de landelijke omgeving van de oude Beek in Beekbergen. Bert Loman zal zowel binnen als buiten de molen objecten van natuurlijke materialen exposeren.

De onderwerpen van Velthoen zijn divers: van landschap tot abstract, vaak kleurrijk en verschillend van formaat. In zijn atelier pART2u in Lieren geeft hij schilderlessen.

Aan het eind van elk seizoen wordt het atelier omgetoverd tot galerie en is er een expositie van het werk van de cursisten.

Nu is het tijd voor een eigen expositie en wel op een voor hem zeer vertrouwde plek, in de omgeving waar kunstenaar Velthoen opgroeide en die hem ook inspireert in zijn werk. Carel werkt voornamelijk met acrylverf op doek en papier.

Bij een bezoek aan de expositie kunt u de schilderijen van Carel Velthoen en de objecten van Bert Loman in de prachtig gerestaureerde Ruitersmolen bekijken en genieten van de mooie buitenruimte.

Data:
28, 29 en 30 april 2017

Openingstijden:
13:00 tot 17:00 uur

Toegang:
Gratis

Locatie:
De Ruitersmolen, Tullekensmolenweg 47, Beekbergen

Meer informatie:
Carel Velthoen, 055 506 1405

Eendaags tuinarrangement 2017
Eendaags_tuinarrangement_Hofstede_Het_Holt


Landschapstuin Hofstede Het Holt heeft in samenwerking met diverse tuinen en kwekers in de regio Veluwe/ Achterhoek een aantal eendaagse tuinarrangementen samengesteld. Ook in 2017 wordt er weer samengewerkt met De Verborgen Tuinen in Voorst.

Het programma voor dit eendaags tuinarrangement ziet er als volgt uit:

U wordt bij Hofstede Het Holt onthaald op koffie/thee en English Cottage Garden Cake. Tijdsduur: 10:30 tot 12:00 uur.

Om ongeveer 12:15 uur wordt u uitgenodigd voor de lunch bij Restaurant Het IJsselpaviljoen in Zutphen.

Tussen 14:00 en 15:00 uur volgt een bezoek aan De Verborgen Tuinen van Bert Loman.

Hierna bezoekt u de bekende rozenkwekerij De Wilde, met een zeer grote collectie rozen en clematissen. Tijdsduur: 15:30 tot 16:30 uur.

De kosten van het dag-arrangement zijn
€ 24,50 per persoon, vanaf 10 personen, te boeken in juni, juli en augustus 2017.

Wilt u meer informatie over het arrangement en reserveren? Download dan alle info.

Voor een overzicht van alle tuinarrangementen kijkt u hier

Tuinadvies: Een bundeling van vakmanschap en creativiteit
Clifford_Keep_Garden


Wilt u uw eigen tuin professioneel laten ontwerpen en aanleggen? Dan kunt u een beroep doen op Clifford Keep Garden en De Verborgen Tuinen.

Sinds 2011 werken wij op een unieke manier samen aan de realisatie van (onderhoudsvriendelijke) tuinen die aan de behoefte van elke klant voldoen.


Hovenier Robert Clifford en Bert Loman maken gebruik van elkaars kwaliteiten. De combinatie van creatief vakmanschap levert een uniek concept op dat bestaat uit een duidelijk stappenplan dat begint met een bezoek aan De Verborgen Tuinen.

Tijdens dit bezoek kunt u inspiratie opdoen voor uw eigen tuin. In overleg volgt bij u thuis een brainstormsessie waarin u aangeeft wat uw wensen zijn.

Naar aanleiding hiervan lopen we samen door uw tuin, waarin we van de nieuwe opzet nog dezelfde avond een schets maken.

Nadat u akkoord gaat met deze schets (waarin natuurlijk ruimte blijft voor verandering), neemt u contact op met hovenier Robert Clifford.

In overleg wordt de schets ingetekend op ware grootte en afmeting. Met Robert maakt u dan vervolgafspraken met betrekking tot de uitvoering, materiaal en plantenkeuze.

U bepaalt zelf in welke mate u meewerkt in het project. Wilt u alleen uw wensen doorgeven, denkt u mee met het tuinontwerp of steekt u liever uw handen uit de mouwen bij de aanleg van de tuin? Binnen ons concept kan het.

Deze wijze waarin we gebruik maken van elkaars kwaliteiten heeft de laatste jaren tot verrassende resultaten geleid.

Voor meer informatie over dit concept, kijkt u op
Clifford Keep Garden.

Lint van tuinen langs de IJsselvallei
Lint_van_tuinen_ijsselvallei


Op zaterdag 2 en zondag 3 september neemt De Verborgen Tuinen deel aan de zogenaamde Lint van tuinen langs de IJsselvallei.

Dit evenement is een gezamenlijk initiatief van De Verborgen Tuinen, Hofstede Het Holt, Tuinen de Roode Hoeve, De Buitenhof en Beeldentuin De Schoppert.

Het idee is om al deze tuinen langs de IJsselvallei open te stellen, zodat met name de bezoekers die van ver komen een mooi combinatiebezoek kunnen plannen.

Het Lint van tuinen is onderdeel van het programma van de IJsselbiënnale die dit jaar van 14 juni tot en met 24 september plaatsvindt.

18e Kunstwandelroute in Hummelo
Kunstwandelroute_Hummelo_2017
Verbondenheid - Bert Loman, Kunstwandelroute 2017
Klik voor grotere weergave


Dit jaar neemt Bert Loman deel aan de 18e Kunstwandelroute in Hummelo op landgoed Enghuizen. Deze kunstroute wordt georganiseerd door de stichting het WEB te Doetinchem en vind plaats van vrijdag 14 april t/m maandag 5 juni 2017.

Berts werkstuk bestaat uit drie metalen ringen bevestigd om een oude boom en symboliseren de verbondenheid met de natuur. De tekst van het werkstuk luid als volgt:

VERBONDENHEID
De drie ringen om deze oude boom symboliseren mijn verbondenheid met de natuur. Voor elk der elementen ‘water, lucht en aarde’ een eigen ring.

De rijkdom van de natuur geeft ons alles dat we nodig hebben. Elk jaar beleven we tijdens de seizoenen dit wonder. De natuur, die na een periode van rust, elk jaar weer tot leven komt is zo’n wonder. Kijk maar om u heen!!

Ik ervaar telkens weer hoe groot en sterk de natuur in al zijn glorie de mens overstijgt. Ons past hierin een bescheiden plaats, waar we met respect en verwondering naar mogen kijken.

De Kunstwandelroute in Hummelo is een bijzondere route waaraan zo’n 35 kunstenaars een bijdrage leveren.

De toegang is gratis. U bent welkom van zonsopkomst tot zonsondergang.

Ingang van de Kunstwandelroute bij Hotel Restaurant De Gouden Karper.

Een catalogus is ook beschikbaar. Deze kost € 4.

Meer informatie? Bekijk dan de website van de Kunstwandelroute.

Expositie in Galerie Stijl tijdens Kunst-Fiets-Route Arnhem
Logo_Kunstroute_Arnhem


Tijdens de Kunst-Fiets-Route in Arnhem (op zaterdag 28 en zondag 29 mei) exposeert Bert Loman in galerie STIJL. Hij dekt de tafel in de galerie met allerlei objecten van natuurlijke materialen.

Galerie STIJL is sinds jaar en dag een begrip in Arnhem en tegenwoordig gevestigd in De Chauffeurswoning aan de Hoflaan.

Galeriehouder, kunstenaar en interieurarchitect Hans Christiaan Peters toont hedendaagse kunst in vele stijlen met een voorkeur voor abstract geometrisch werk. Vaak toont de galerie kunst in relatie tot het interieur. 

Tijdens de Kunst-Fiets-Route openen vijftien Arnhemse beeldende kunstinstellingen de deuren voor kunstliefhebbers en nieuwsgierigen. Bezoekers bepalen hun eigen startpunt en route.


Galerij STIJL kunt u vinden aan de Hoflaan 3 in Arnhem. Meer informatie op www.galeriestijl.nl.

Benieuwd naar de andere deelnemers aan de Kunst-Fiets-Route? Neem dan hier een kijkje.

Maakdagen 2016
 


Op vrijdag 3 & zaterdag 4 juni neemt De Verborgen Tuinen deel aan de Maakdagen 2016. Dit evenement is het vervolg op het succesvolle festival Gemaakt In Gelderland dat vorig jaar plaatsvond.

Tijdens de Maakdagen ontdekt u in De Verborgen Tuinen de vele prachtige kunstwerken gemaakt van natuurlijke materialen en bijzondere objecten van natuurstenen.

De Maakdagen 2016 laten het publiek op laagdrempelige wijze kennismaken met de geschiedenis en de actualiteit van de Gelderse maakindustrie en benadrukt de lijn tussen vroeger en nu.


De tuinen zijn tijdens de Maakdagen geopend van 10.00 uur t/m 17.00 uur. De entree bedraagt € 5 per persoon.

Iedere bezoeker ontvangt bovendien gratis het nieuwe fotomagazine over De Verborgen Tuinen.

Wil u meer informatie? Bezoek dan de website www.gemaaktingelderland.nl.

De Verborgen Tuinen in het boek Paradiese am Reiseweg
 


In het Duitse boek Paradiese am Reisweg van Dr. Susanne Paus en Peter Zweil wordt aandacht besteed aan De Verborgen Tuinen in Voorst.

In het boek ondernemen Paus en Zweil een 'tuinreis' die ze langs de 23 mooiste tuinen in Nederland voert. Over De Verborgen Tuinen schrijven ze het volgende:

"De Verborgen Tuinen von Bert Loman, ein echter "Männengarten"- oder auch nicht. Soviel Geschmack und phantasie, Blumiges und dekoratives hätte man einem mann gar nicht zugetraut? Nun, dazu muss man wissen: Bert Loman ist gelernter Dekorateur, was seine Kreativität erklärt."


Behalve tekst is het 176 pagina's tellende boek ook rijkelijk voorzien van ongeveer 300 fraaie foto's.

De fotografie in Paradiese am Reiseweg wordt verzorgd door Peter Zweil.

Wilt u meer weten over het boek en de bijzondere inhoud? Bezoek dan www.bluehende-paradiese.de.

Speciaal jubileummagazine
De Verborgen Tuinen
 


In verband met het 15-jarig jubileum van De Verborgen Tuinen is er een speciale jubileumglossy verschenen. De 36-pagina's tellende uitgave staat vol hoogtepunten uit de afgelopen jaren.

Bert Loman wilde zijn jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zijn idee om iets speciaals te doen rond het jubileum van zijn tuin kreeg al snel vorm.
Een magazine dat niet alleen de historie van de bijzondere tuinen uitgebreid belicht, maar ook een overzicht van het werk van kunstenaar Bert Loman zou worden.


In samenwerking met vormgeefster Marjolein Bootsma werd in 2014 een begin gemaakt met het blad. De gedrevenheid en inspiratie zorgden uiteindelijk voor een prachtig resultaat.

Het fraaie magazine is rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal gemaakt door fotograaf Mich Buschman.

Garten-Welten
Männer und ihre grüne Leidenschaft
Cover_Garten_Welten


Een bijzonder boek over tuinen in zes landen waarvan mannen de eigenaren zijn.
Uitgebracht door Georg Möller en fotowerk van Gary Rogers.

Elke eigenaar vertelt daarin zijn eigen visie/verhaal en in een interview komen vaak bijzondere aspecten van het tuinieren aan de orde.

In het boek vinden we drie tuinen uit Nederland, waar onder De Verborgen Tuinen in Voorst. De andere twee tuinen zijn de Huzarenhof in Joppe en  Klein Knoevenoord in Brummen.
 

Het boek van 223 pagina,s en vele foto's is onderverdeeld in zes hoofststukkenen van verschillende type tuinen.

Een echte aanbeveling!

Het boek is online verkrijgbaar bij onder andere bol.com en amazon.de

Reportage in Frans magazine 100 Idées Jardins
cover_100_idees_jardins


Een prachtige reportage over de De Verborgen Tuinen is in juli 2013 verschenen in het Franse magazine ‘100 Idées Jardins’.
 
De fotoserie is gemaakt door de Franse fotografe Brigitte Perdereau.