Terug naar de indexpagina

 

Actueel

De Verborgen Tuinen ook in 2023 weer open als expositietuin
De Verborgen Tuinen in 2023


De Verborgen Tuinen van Bert Loman zijn ook in 2023 weer geopend voor publiek als expositietuin. Dit seizoen is de tuin van Bert geopend van vrijdag 26 mei t/m zondag 27 augustus 2023.

De tuin is in die periode wekelijks op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.30 uur te bezoeken.

Groepen zijn op afspraak mogelijk.


De tuin is prachtig gelegen aan de rand van ons mooie dorp Voorst, met uitzicht op de Voorster Klei. Op loopafstand vindt u, naast de kerk, koffie- en theeschenkerij ’t Momentje.Tevens het startpunt van twee bijzondere wandelroutes namelijk het Beekweide pad en het Klompenpad.

Op vertoon van het entree bewijs van de tuin ontvangt u daar een gratis kopje koffie of thee.

U bent van harte welkom!

Actie voor Oekraďne een
groot succes
Actie Verborgen Tuinen voor Oekraine groot succes


De Russische inval in Oekraďne 24 februari 2022 werd een nacht waarin alles anders werd en voor mij een reden om in actie te komen. Toen in die nacht de bommen en granaten vielen en schrik en angst hen overvielen was van rust en veiligheid geen sprake meer velen werden gedwongen tot vluchten.

Fijn, dat we enkele van deze vluchtelingen in onze gemeente mogen opvangen en hen een veilige plek mogen bieden. In overleg met de gemeente is besloten de opbrengst van de actie te besteden aan de opvang van vluchtelingen binnen de gemeente Voorst en het bedrag van € 2.650 te besteden aan boeken, zwemlessen en spelmateriaal- zaken die niet gesubsidieerd worden, maar hun verblijf in onze gemeente wat aangenamer maken.

De hoogte van het bedrag komt voor een deel uit de entree prijs van de tuin, verkoop, ansicht kaarten en een bijdrage van exposanten. Vrijdag 16 december heeft in het bij zijn van wethouder Peter Worskamp en de vluchtelingen coördinator Henk Hutten de overhandiging van de cheque plaats gevonden.

Graag wil ik de gemeente Voorst bedanken voor de fijne samenwerking en daarnaast natuurlijk alle bezoekers van de tuin, die op deze wijze hun steentje hebben bij gedragen. 

Bert Loman

Bert Loman exposeert in het Kerkje van Bronkhorst
Expositie Bert Loman Bronkhorst 2022 foto Mich Buchman


Van zaterdag 17 tot en met donderdag 22 september exposeert Bert zijn bijzondere objecten van natuurlijke materialen in het Kerkje in Bronkhorst. Tijdens de expositie is er veel nieuw werk te zien.

Naast kleinere objecten vindt u tijdens deze expositie een aantal nieuwe, niet eerder getoonde grotere objecten. De verscheidenheid in materiaalkeuze zal u verrassen.

Andere kunstenaars wiens werk ook te zien zijn tijdens de expositie zijn Ans van Breda (schilderijen), Bert de Ruiter (portret-tekeningen) en Irene van der Horst Bakker (sieraden).

De expositie is dagelijks te bezichtigen van zaterdag 17 t/m donderdag 22 september van 11.00 uur t/m 17.00 uur.

Op de foto (klik voor een grotere versie) ziet u een vaasje omwikkeld met touw met daarin haren van een bezemsteel omwikkeld met koperdraad en afgewerkt met schelpjes en kralen.

De foto is gemaakt door Mich Buchman.

De Verborgen Tuinen in 2022: expositie tuin
Openingstijden Verborgen Tuinen Voorst


In 2022 is de tuin weer open als expositie tuin. Het thema van dit jaar is “Inclusiviteit”: elk mens heeft recht op een veilig bestaan. Vandaar dat € 2 van het entreebedrag (€ 5) ten goede komt aan de vluchtelingen uit Oekraďne. Ook de baten van de verkoop worden daar aan afgedragen.

Dit jaar is Bert betrokken bij een aantal bijzondere expositites. Zodra er meer inhoudelijke informatie over is, maakt Bert dat op deze website bekend.

Openingstijden
De tuin is dit jaar te bezoeken van woensdag 25 mei t/m woensdag 31 augustus 2022. Wekelijks op woensdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 12.00 tot 17.00 uur.

Met uitzondering van de expositie Uit Aarde En Vuur. Deze is te bezichtigen van donderdag 9 juni t/m zondag 12 juni en van donderdag 16 t/m zondag 19 juni 2022. De tuin is op deze dagen al van 10.30 uur open.

Op vertoon van uw entreebewijs ontvangt u bij het koffie- en theehuis ’t MOMENTJE een gratis kopje koffie of thee.

Foto: Mich Buschman

Expositie Studio Bloemendal
Expositie Studio Bloemdal


Wouter Bloemendal is de eigenaar van Studio Bloemendal en maakt het onzichtbare zichtbaar! Van woensdag 29 juni t/m woensdag 31 augustus 2022 exposeert hij in De Verborgen Tuinen.

Zijn projecten beginnen met een fascinatie voor een wiskundig of geometrisch principe. Denk hierbij aan het getal nul, oneindigheid of de gulden snede. Dan begint hij een onderzoek naar dit onderwerp en de oorsprong ervan.

Daarna gaat Wouter experimenteren om zijn creativiteit de vrije loop te laten. Naar aanleiding van deze experimenten ontstaan er ideeën waarmee hij aan de slag gaat.


Van deze ideeën maakt hij ruwe schetsen die gevisualiseerd worden in 3D software. De sculpturen die zo ontstaan knipt hij digitaal in stukken zodat ze 3D geprint of gesneden kunnen worden. Deze onderdelen voegt Wouter samen zodat de uiteindelijke sculptuur tot leven komt.

Voor zijn werken in De Verborgen Tuinen gebruikt hij voor het eerst spiegels. Deze spiegels passen prachtig bij het thema Inclusie.

Meer info
www.studiobloemendal.com
Telefoon: 06 - 392 360 19

Expositie Uit Aarde en Vuur
Expositie Uit Aarde en Vuur


In juni vormen De Verborgen Tuinen het toneel voor de expositie Uit Aarde en Vuur. U kunt genieten van keramiek beďnvloed door oorspronkelijke Aziatische technieken in vormgeving en decoratie.

De vier exposanten delen een passie voor het back to basics karakter van de van oudsher in Japan, China, Korea en Taiwan gebruikte technieken voor o.a. de theecultuur.

Deze komt tot uitdrukking door het stoken met hout, de kurinuki techniek en zelf gemaakte en ook gedolven grondstoffen voor de as- en shino glazuren.


Het is geen streven deze eeuwenoude traditie te kopiëren, maar vanuit respect hiervoor de uitdaging aan te gaan deze spontane natuurlijkheid in het eigen creatieproces te zoeken en als je geluk hebt te vinden.

Het vormt steeds weer een bron van inspiratie voor krachtige authentieke eenvoud en puurheid in vormgeving.

De deelnemende keramisten zijn Janny van der Veen, Laura Karsters, Joris-Jan Bos en Odile De Clerck.

Expositie Carel Velthoen
Expositie Carel Velthoen


Kunstenaar Carel Velthoen exposeert van woensdag 29 juni t/m woensdag 31 augustus in De Verborgen Tuinen. Carel is sinds 2001 werkzaam in de creatieve sector. Na een oriënterend jaar aan de kunstacademie in Kampen en enkele jaren beeldhouwen aan de Vrije Academie Nunspeet, is hij autididact.

De onderwerpen van zijn schilderijen zijn divers, van landschap tot abstract; vaak kleurrijk en verschillend van formaat.  In zijn atelier pART2u in Lieren geeft hij schilderlessen. Aan het eind van elk seizoen wordt het atelier omgetoverd tot galerie en is er een expositie van het werk van de cursisten.


Hij exposeerde in eigen atelier/galerie en op verschillende plekken in Apeldoorn en omgeving; ook enkele keren in De Ruitersmolen in Beekbergen, een voor hem zeer vertrouwde plek in de omgeving waar de kunstenaar opgroeide en die hem ook inspireert in zijn werk.

Hij werkt voornamelijk met acrylverf op doek en papier.

Carel J. Velthoen
Atelier/Galerie pART2u
Lierderstraat 6
7364 BH Lieren
T: (055)5061405
E: c.j.velthoen@kpnplanet.nl

Terugblik Expositie De Tranen van Apeldoorn
Terugblik Tranen van Apeldoorn


“Indrukwekkend”, “Ontroerend” en “Heel bijzonder om dit drama zo verbeeld te zien.” Het is een greep uit de vele positieve reacties op de expositie De Tranen van Apeldoorn van Bert Loman en Janny van der Veen.

“Bijzonder en ontroerend waren ook de vele ontmoetingen, onder andere met kinderen van ouders die tot 1942 werkzaam waren geweest in het Apeldoornsche Bosch. Bert: “Wij mogen terugkijken op een bijzondere expositie met hartverwarmende reacties van de vele bezoekers en waren ook bijzonder ingenomen met de hulp en ondersteuning van vrienden en familie.”

“Ook kijken we met plezier terug op de openingsavond, waarbij ook enkele bestuursleden van het Apeldoornsch Bosch aanwezig waren. In gedachten hadden we gehoopt, voor het Herinneringscentrum, een groot bedrag bijeen te brengen, maar nog belangrijker was voor ons het verhaal van het Apeldoornsche Bosch te vertellen; de gebeurtenissen in die nacht van 28 januari waarin alles anders werd.”


“Dit drama hebben we willen verbeelden in een expositie met 1278 zwevende stenen die stonden voor het aantal weggevoerde patiënten en personeel. Op deze manier hebben we de bezoekers de omvang en de impact van deze gebeurtenis willen laten zien in de hoop dat dit voor de toekomst blijvend verteld mag mogen worden.”

“Het bedrag waar we op gehoopt hadden is helaas niet gehaald. Bijzonder jammer, maar desondanks hebben we toch 650 betalende bezoekers mogen ontvangen. Met de verrekening van de entree, verkoop vaasjes en giften mochten we het bestuur van het Apeldoornsch Bosch een bedrag van € 2.500 overhandigen. Wij willen een ieder die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd aan deze expositie bijzonder bedanken.”

Expositie De Tranen van Apeldoorn in De Verborgen Tuinen Voorst
De Tranen van Apeldoorn


In het kader van 76 jaar bevrijding willen kunstenaars Bert Loman en Janny van der Veen aandacht vragen voor het verhaal van het Apeldoornsche Bosch en een bijdrage leveren aan het in stand houden van het Herinneringscentrum. Dit doen zij middels de expositie De Tranen van Apeldoorn.

Het object van de 1278 stenen en de 130 vaasjes van keramiek zijn nog tot 19 september te zien in De Verborgen Tuinen, wekelijks op woensdag en zondag van 10.30 t/m 16.30 uur, gelijk aan het Herinneringscentrum. U kunt ook op afspraak komen.

De entree is € 5 waarvan € 1,50 ten goede komt aan het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Ook de baten van de verkoop van de stenen en vaasjes worden daaraan afgedragen.

Het Apeldoornsche Bosch
Het Apeldoornsche Bosch, een Joodse psychiatrische inrichting, wordt in 1943 door de nazi’s ontruimd. 1278 mensen, patiënten en personeel, worden naar Auschwitz gedeporteerd. Velen zijn bij aankomst bijna direct omgebracht. Apeldoorn huilt.

“Welterusten, probeer nog wat te slapen en tot morgen”, waren de laatste warme woorden voor het slapen gaan. De patiënten van het Apeldoornsche Bosch werden op 21 januari 1943 na een onrustige avond naar bed gebracht. Nog maar nauwelijks in slaap, werden alle 1278 mensen, patiënten en personeel, die nacht wreed van hun bed gelicht en op transport gesteld naar Auschwitz. Bij aankomst zijn allen vermoord.

Het Apeldoornse Bosch


De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch is die nacht zo snel en georganiseerd verlopen dat de bevolking van Apeldoorn nauwelijks iets heeft gemerkt van wat er zich in hun dorp afspeelde. Omwonenden waren wel getuige van de ontruiming en hoorden het geschreeuw van de patienten en zagen de ordetroepen en vrachtwagens die op weg waren naar het station, voorbij rijden. Deze afschuwelijk gebeurtenis is vele tientallen jaren onbekend en onderbelicht gebleven.

Door de komst van een permanent Herinneringscentrum in januari 2020, krijgen deze omgekomen patiënten en hun hulpverleners nu eindelijk een plek en een gezicht.

Vaasje van Janny van der Veen

Online expositie 75+1 Jaar Vrijheid in Grote Kerk Apeldoorn
Expositie vrijheid niet vanzelfsprekend


Werk van Bert Loman staat centraal tijdens de expositie 75+1 Jaar Vrijheid in de Grote Kerk in Apeldoorn. Met ruim 30.000 bolletjes papierpulp, gemaakt in een eikelnopje, maakte Bert zestien objecten.

Twaalf objecten hiervan verwijzen onder andere naar de bevrijding van Apeldoorn, naar de moed van soldaten en verzetsmensen, naar het leed van miljoenen slachtoffers in het algemeen en die van het Joodse volk in het bijzonder.

Bovenal verwijzen de objecten naar de kostbaarheid en vreugde die werkelijke vrijheid schenkt: te mogen leven in een vrij land, met ruimte voor verschil, een land waar iedereen zichzelf mag zijn. Samen vormen ze ‘Monument van de bevrijding’.

Het werk van Bert is te zien in combinatie met foto’s en filmmateriaal van de Vereniging Oud Apeldoorn.

Bert Loman’s ‘Monument van de Bevrijding’ onderdeel expositie ‘Kunst in Vrijheid’
Bert Loman Monument Van de Bevrijding 2020


Bert Loman’s ‘Monument van de Bevrijding’ is onderdeel van de expositie ‘Kunst in Vrijheid’ in de Grote Kerk te Apeldoorn. Met ruim 30.000 bolletjes papierpulp, gemaakt in een eikelnopje, maakte Bert zestien objecten voor de expositie ‘Kunst in vrijheid’.

Twaalf objecten hiervan verwijzen onder andere naar de bevrijding van Apeldoorn, naar de moed van soldaten en verzetsmensen, naar het leed van miljoenen slachtoffers in het algemeen en die van het Joodse volk in het bijzonder.

Bovenal verwijzen zijn objecten naar de kostbaarheid en vreugde die werkelijke vrijheid schenkt: te mogen leven in een vrij land, met ruimte voor verschil, een land waar iedereen zichzelf mag zijn. Samen vormen ze zijn ‘Monument van de bevrijding’.

Openingstijden: alle zaterdagen van 4 juli t/m 12 september 2020, 10.00 - 16.00 uur.

De toegang is gratis en aanmelding vooraf is niet nodig.

Bijzonder familie-expositie in Kapel Bronkhorst
Expositie Kapel Bronkhorst 2020


Ans van Breda (schilderen, Brummen), Bert de Ruiter (Portret tekenen, Veenendaal) en Bert Loman behoren tot de zelfde familie. “We kenden elkaar al vanaf onze vroege jeugd, speelden met elkaar, zaten op de zelfde school en woonden in de zelfde straat. Niets deed toen vermoeden, dat we zovele jaren later nog eens samen zouden exposeren.

De talenten van de drie kunstenaars werden pas vele jaren later ontdekt. Voor Ans was dat in 2003, toen zij deelnam aan een workshop schilderen in De Verborgen Tuinen van Bert Loman. De workshop werd gegeven door Carel Velthoen, die de jaren daarna ook haar leermeester en inspirator werd. Haar schilderijen hebben een hoog kwaliteit gehalte en zijn veelal geďnspireerd op kinderen.

Bij haar broer Bert is het portret tekenen nog veel later ontstaan. Het was in 2015 dat hij het tekenen ontdekte en vanaf dat moment was er geen houden meer aan. Het is ongelooflijk wat er in al die voorgaande jaren verborgen is gebleven. Nu is hij al jaren een geliefde en vakkundig portret tekenaar.

Bert Loman is al vanaf jongs af creatief geweest, maar pas echt na zijn werkbare leven door gebroken met zijn creativiteit, zijn tuinen en objecten.

“Onze creativiteit ligt in oorsprong bij onze opa De Ruiter, hij was de enige in onze familie die in zijn tijd al een verdienstelijk landschapschilder was. Zou hij zijn creativiteit via zijn genen aan ons hebben doorgegeven? Het kan haast niet anders!”

“Samen hebben we als autodidact onze talenten op latere leeftijd, ontdekt, gekoesterd, ontwikkeld en zichtbaar gemaakt. Het heeft ons leven verrijkt, zelfbewuster gemaakt en zijn daardoor anders gaan kijken. Wij hopen dat u ook zo van ons werk mag genieten en heten u straks van harte welkom op onze familie expositie in Kapel te Bronkhorst."

Datum
Vrijdag 10 t/m vrijdag 16 oktober 2020.
Van 10:00 uur t/m 17:00 uur.

Deelname jubileumexpositie galerij stijl
Bert Loman Galerij Stijl 2019 jubileumexpositie


Werk van Bert is tussen 14 juli en 9 september te bewonderen in Eefde. In gallerie stijl ziet u zijn werk als onderdeel van een jubileumexpositie waarin 30 jaar abstracte kunst centraal staat.

Het werk van ruim 40 kunstenaars is te zien in de galerie en de beeldengalerij/tuin. In het museumpaviljoen ziet u een serie kleine werken en tevens werken van 17 inmiddels overleden kunstenaars van de galerie.

Stijl is een galerie voor hedendaagse abstracte kunst met een voorkeur voor geometrisch werk en gestart in 1989 in Arnhem. In 2012 richtte men Stichting Stijl Foundation op, een stichting voor het behoud van werk van overleden kunstenaars met abstract werk en een voorkeur voor geometrie.


De galerie is in 2018 heropend in Eefde. Het galerieterrein (bijna 6000 m2) bestaat uit: een galerie, een nieuw museumpaviljoen, een beeldengalerij, een beeldentuin in de voormalige ‘Kawi-modeltuin’ en diverse kunstgebouwtjes.

Meer informatie leest u op http://www.galeriestijl.nl/

Bert Loman Galerie Stijl jubileumexpositie 2019

Klik op de afbeeldingen om grotere versies te bekijken.

Expositie Grote Kerk Apeldoorn
Expositie met Nard Kwast in Grote Kerk Apeldoorn


Bert exposeert tussen 30 juni en 14 september zijn objecten van natuurlijke materialen in de Grote Kerk in Apeldoorn. Dit is onderdeel van de expositie van Nard Kwast, de Apeldoornse Rembrandt.

Kwast was finalist in het tv-programma Project Rembrandt, een zoektocht naar de beste amateurkunstschilder van Nederland.

Bert zal tijdens deze expositie veel nieuw werkt tonen, daarnaast zal hij voor het eerst de Koningsbank van het Koninklijk Huis aankleden.
Vanaf 30 juni tot 14 september 2019 zijn de exposities te zien, op zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur en zondag van 11:30 tot 16:00 uur.

Meer info kunt u binnenkort terugvinden op de website van de Grote Kerk in Apeldoorn:
https://www.grotekerkapeldoorn.nl/

Expositie Grote Kerk Apeldoorn Bert Loman

Deelname Kunstwandelroute Hummelo 2019
Kunstwandelroute Hummelo 2019Bert Loman heeft dit jaar deelgenomen aan de twintigste editie van de Kunstwandelroute Hummelo. Met zijn ontwerp uit twee reusachtige oordoppen, een ontwerp van liefst 2.65 meter hoog, is hij derde geworden bij de Publieksprijs.

Rond de oordoppen verzamelen zich twee groepen vogeltjes die met hun geluid de aandacht op zich proberen te vestigen met de boodschap: HALLO WIJ ZIJN ER OOK NOG!!!!!

De onderlinge boodschap van het ontwerp wil de bezoeker laten weten om in de vrije natuur je niet af te sluiten, maar juist je oordoppen af te doen om zo de natuur in al haar verscheidenheid tot je te laten komen.  

De Kunstwandelroute Hummelo vond dit jaar plaats van 18 april tot en met 10 juni plaats op Landgoed Enghuizen te Hummelo. Tientallen kunstenaars hadden voor deze editie weer iets bijzonders gemaakt. Deze editie trok 13.500 bezoekers.

Meer informatie? Ga dan naar www.kunstwandelroutehummelo.nl.
 

Expositie De Boschhoeve 2019
Expositie_de_boschhoeve_2019
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Bert Loman exposeert gedurende de maand april bij Kwekerij en Tuin De Boschhoeve in Wolfheze.

De expositie staat in het teken van 30 jaar De Boschhoeve en bestaat uit objecten van natuurlijke materialen. Dit jaar ook met decoratie- en buitenobjecten. Een aantal objecten zijn in combinatie met bloemwerk.

De expositie is wekelijks van donderdag t/m zondag te bekijken. De openingstijden zijn van 11.00 uur t/m 17.00 uur.
Wilt u Bert ook ontmoeten? Dat kan. Hij is op alle zaterdagen en zondagen zelf aanwezig (Tweede Paasdag i.p.v. eerste Paasdag).

Bert is met zijn werk ook aanwezig op zaterdag 25 mei tijdens de meimarkt en op zaterdag 14 september tijdens de oogstfair.

Kijk voor de volledige agenda en adres op www.boschhoeve.nl

De Verborgen Tuinen in 2019
De Verborgen Tuinen 2019


"Het blijft een uitdaging om van eenvoudige, door de natuur afgedankte materialen iets moois te maken. Het delen hiervan is voor mij het mooiste moment van ontvangen", aldus Bert Loman.

De Verborgen Tuinen zijn voor het publiek open geweest van mei 2000 t/m september 2018. In 2019 wordt de tuin gerenoveerd, eenvoudig gemaakt en heringericht als expositietuin voor objecten van natuurlijke materialen. Dit kan straks ook in samenwerking met andere kunstenaars.

Vanwege deze verandering is de tuin in het seizoen 2019 gesloten. Heeft u belangstelling om meer te zien van mijn werk, laat u dan informeren via deze website. Hier vindt u straks alle informatie over de voortgang van de tuin en de exposities elders in het land.

Heeft u door het zien van mijn werk interesse gekregen of wilt u meer informatie, neem gerust contact met me op. Onder INFORMATIE vind u alle gegeven die daarvoor nodig zijn.

Eerste prijs voor Bert Loman tijdens PUUR Appeltern
Bert Loman eerste prijs tijdens PUUR Appeltern

Ode Aan De Esdoorn

Tijdens PUUR in Appeltern heeft Bert de eerste prijs gewonnen met zijn object Ode Aan De Esdoorn. Met PUUR geven de tuinen van Appeltern invulling aan het winterseizoen.

PUUR is een groot evenement met veel verschillende in het oog springende activiteiten. Met de komst van het nieuwe hoofdgebouw is Bert gevraagd een bijdrage te leveren in de aankleding. Dit heeft geleid tot een bijzondere expositie van objecten van natuurlijke materialen met veel nieuw werk.

Een in het oog springend object is de zeven bloeiende Hortensia struiken. Deze expositie is te zien op de bovenverdieping van het hoofdgebouw.  


PUUR decoratie wedstrijd
De landelijke decoratiewedstrijd, zoals men die vroeger organiseerde, is weer helemaal terug. Bert heeft met het object ODE AAN DE ESDOORN de eerste prijs gewonnen. Het object heeft een plek gekregen in de tuinenroute van het park en is op de lichtjesavonden mooi aangelicht.

Bert: “De esdoorn is al jaren een bekende boom in ons land. Bekend van zijn vruchten die ook wel helikoptertjes genoemd worden. Nu dreigt de esdoorn door de Essenziekte verloren te gaan. Mijn object is een ode aan deze bekende boom.”

De tuinen zijn van zaterdag 10 november t/m zondag 6 januari gratis toegankelijk. Voor meer info kijkt op de website van Appeltern. Hier vindt u alle informatie omtrent de deelnemers en de overige activiteiten.

Deelname Open-Atelier Route 2018
Open Atelier Route 2018


De Verborgen Tuinen zijn inmiddels gesloten, maar Bert Loman zit allerminst stil. In het weekend van 22 en 23 september neemt hij deel aan de Open-Atelier Route in Voorst.

Het atelier van Bert is alleen op zaterdag 22 september geopend voor publiek. Tussen 10:00 en 17:00 kunnen bezoekers van de Open-Atelier Route Berts objecten van natuurlijke materialen bekijken en eventueel kopen.

De Open-Atelier Route Voorst kent dit jaar 12 deelnemers idie hun ateliers open stellen voor publiek.

U kunt behalve de objecten van Bert ook kettingzaagsculpturen, keramiek en fotografie bewonderen.

Wilt u meer informatie? Bezoek dan de Facebook-pagina van de Open-Atelier Route 2018.

Kunstwerk Ode Aan De Esdoorn op Landgoed Hackfort
Kunstwerk Bert Loman op Landgoed Hackfort


Wie Berts kunstwerk Ode Aan De Esdoorn gemist heeft tijdens de Kunstwandelroute in Hummelo kan tot begin september nog terecht op Landgoed Hackfort nabij Vorden.

Het werkstuk heeft een prominente plaats gekregen in de weelderige moestuin en is vanaf het terras van het koetshuis goed te zien.

Landgoed Hackfort ligt tussen Baak en Vorden een prachtig wandelgebied en heeft een van de grootste moestuinen van de regio. Het bezoek is gratis.

Over het kunstwerk
De Esdoorn is al eeuwen een bekende boom in ons land. We kennen hem van zijn vruchten, die helikoptertjes genoemd worden.

Het Esdoornblad is een symbool in de Canadese vlag en voor Landgoed Enghuizen, vanwege de bevrijding van het Landgoed door Canadese militairen, van bijzondere betekenis geworden.

Thans dreigt de Esdoorn door de Essenziekte [schimmelziekte] verloren te gaan. Dit object brengt een ode aan deze bijzondere boom.

Ode Aan De Esdoorn is tot 2 september te zien op het landgoed.

Wilt u meer informatie over het landgoed? Bezoek dan de website van Natuurmonumenten.


Pianoconcert Guido van Heuvelen
Pianoconcert Guido van Heuvelen


Muzikant Guido van Heuvelen, bekend van The Pianohouse en rockband Good Things End, verzorgt op donderdagavond 21 juni een pianoconcert in De Verborgen Tuinen.

Guido van Heuvelen brengt deze avond nummers van U2, The Beatles, Bob Dylan,The Rolling Stones en vele anderen ten gehore.Het concert begint om 19:30 uur en is onderdeel van een extra avond openstelling van de tuin. De tuin is vanaf 19.00 uur open.

Let op: het concert gaat alleen door bij droog weer!!

Workshop Yoga en klank in De Verborgen Tuinen
Workshop yoga en klank verborgen tuinen voorstNa een succesvolle eerste editie vorig jaar geven Ingrid Loman en Esther van der Geer op vrijdagavond 20 juli 2018 opnieuw een workshop Yin Yoga en klank in De Verborgen Tuinen. Je bent welkom om van 17:00 tot 18:30 uur aan te sluiten.

Zowel Yoga als klank zijn middelen om te ontspannen, op te laden en even los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Wat is er mooier dan dit te doen in een groene, rustige omgeving waarbij je de buitenlucht op je huid voelt?

We beginnen met een korte meditatie, waarbij je aandacht naar binnen keert en je uitgenodigd wordt de stilte in jezelf op te zoeken. Daarna volgen een aantal Yinhoudingen waar Ingrid je aandachtig in zal brengen. In de Yinhoudingen begeleiden de klanken van Esther’s instrumenten en stem je tot een diepere ontspanning.

Wat doet Yin Yoga?
Yin Yoga is een rustige vorm van yoga, waarbij iedere houding ongeveer 4 minuten aangehouden wordt. In deze zittende of liggende houdingen laat je je spieren steeds meer ontspannen, waardoor het bindweefsel in het lichaam op rek wordt gebracht. Door deze langdurige rek wordt het bindweefsel soepeler en krijg je meer ruimte in je gewrichten. Energie gaat beter stromen en je zult je vitaler en vrijer voelen. Je hebt alle tijd om (spier)spanning los te laten en te ervaren wat er in het lichaam gebeurt.Wat doet klank?
Klank is een middel om in harmonie te komen. Het helpt je gedachten los te laten en je lichaamsenergie gaat weer stromen. Klank biedt je de mogelijkheid om in een diepe ontspanning te komen. Esther zal je deze avond de authentiek klanken van o.a. Klankschalen, Gong, Rainstick en Koshi’s laten ervaren. Samen met haar stem nodigt ze je uit steeds meer in de verstilling te komen.

Informatie:
Tijd: 17:00 - 18:30
Kosten: €15 p.p.
Bij slecht weer wordt de workshop verplaatst naar vrijdagavond 27 juli.

Zelf meenemen: een matje, deken en kussen.
Maximaal 15 personen

Opgeven
Je kunt je opgeven bij Esther of Ingrid
Esther: jouwlevensdans@live.nl of sms 06-13193961
Ingrid: info@yoga-awareness.nl of via 06-40413550

www.jouwlevensdans.nl
www.yoga-awareness.nl

Deelname Kunstwandelroute Hummelo 2018
Kunstwandelroute Hummelo 2018


Bert neemt ook in 2018 weer deel aan de 18e kunstwandelroute in Hummelo. Dit jaar met het object: ODE AAN DE ESDOORN.

De Esdoorn is al eeuwen een bekende boom in ons land. We kennen hem van zijn vruchten, die helikoptertjes genoemd worden.

Het Esdoornblad is een symbool in de Canadese vlag en voor Landgoed Enghuizen, vanwege de bevrijding van het Landgoed door Canadese militairen, van bijzondere betekenis geworden.


Thans dreigt de Esdoorn door de Essenziekte [schimmelziekte] verloren te gaan. Dit object brengt een ode aan deze bijzondere boom.


De 18e kunstwandelroute op het Landgoed Enghuizen is te bezichtigen van vrijdag 29 maart t/m 21 mei 2018 [tweede Pinksterdag].

Het startpunt is bij hotel De Gouden Karper, Dorpstraat 9 in Hummelo.
De toegang is gratis. U kunt wel een catalogus kopen waarin alle deelnemende objecten en kunstwerken worden getoond en beschreven.

Voor meer informatie zie de website www.kunstwandelroutehummelo.nl

Expositie Bert Loman tijdens Open Voorjaarsweekenden in De Boschhoeve
Expositie Bert Loman Boschhoeve Wolfheze


Tijdens de Open Voorjaarsweekenden van Kwekerij en Tuin De Bosschoeve in Wolfheze exposeert Bert Loman zijn bijzondere en unieke objecten van natuurlijke materialen.

Met bewonderenswaardig veel geduld verwerkt hij esdoornblaadjes, mosselschelpen, veren en - voor deze expositie - 10.000 beukennootjes.

Video interview
Renkum Nieuws maakte tijdens de expositie een kort filmpje. Daarin beelden van het werk dat Bert exposeert + een interview. Bekijk de video hier: https://youtu.be/J5XDQvOZlIk

De Open Voorjaarsweekenden vinden plaats gedurende de hele maand april van donderdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op tweede Paasdag.

Lentemarkt

De expositie van Bert is ook te zien tijdens de Lentemarkt op zaterdag 21 april tussen 10.00 en 17.00.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.boschhoeve.nl of stuur een mail naar info@boschhoeve.nl. U bent van harte welkom!

Decoraties Bert Loman te zien tijdens EO-uitzending in Grote Kerk Apeldoorn 
EO uitzending Grote Kerk Apeldoorn Bert Loman


Op eerste Paasdag 2018 wordt de reguliere kerkdienst van de Grote Kerk in Apeldoorn live uitgezonden op televisie door de Evangelische Omroep.

Aan Bert Loman is gevraagd een bijdrage te leveren aan deze dienst met bloemen en objecten van natuurlijke materialen.

Bert: “Samen met de dames van het liturgisch bloemschikken brengen we voor deze dienst bijzondere accenten aan die direct verband houden  met het thema van deze dienst.”

“Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen en het maken van de objecten, een bijzonder en mooi werk.”

De kerkdienst wordt uitgezonden op eerste Paasdag (zondag 1 april 2018).
Let op: de aanvangstijd is gewijzigd. De dienst begint nu om 9:30 uur.

Meer info via https://www.grotekerkapeldoorn.nl

U kunt de dienst tijdelijk terugkijken via Uitzending Gemist. Circa 20 minuten na aanvang van de uitzending is er een kort interview met Bert te zien. Klik hier voor de uitzending.

Magazines Verborgen Tuinen opgenomen in collectie Koninklijke Bibliotheek
Koninklijke Bibliotheek


De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft de beide magazines die Bert Loman heeft gemaakt, toegevoegd aan de omvangrijke collectie.

Opname in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is bijzonder; de publicaties zullen daarmee blijvend deel uitmaken van het collectieve culturele erfgoed van Nederland. Vorig jaar maakte Bert in het kader van zijn 15-jarig jubileum van De Verborgen Tuinen zijn eerste mini-magazine. Dit jaar verscheen zijn tweede publicatie.

De Koninklijke Bibliotheek is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als doelstelling iedereen toegang te geven tot kennis en cultuur van het heden en verleden van Nederland.

Niet vergeten: het tweede magazine krijgt u dit seizoen gratis wanneer u een bezoek brengt aan De Verborgen Tuinen. 

Nieuw fotomagazine De Verborgen Tuinen
De Verborgen Tuinen fotomagazine


In mei verschijnt een nieuw fotomagazine met daarin een selectie foto’s gemaakt van het bloemwerk en de vele kunstobjecten die Bert Loman de afgelopen jaren maakte van uiteenlopende natuurlijke materialen.

Het fotomagazine is een vervolg op het succesvolle jubileummagazine dat vorig jaar gemaakt werd in het kader van 15 jaar De Verborgen Tuinen. 

De vele prachtige foto’s zijn gemaakt door fotograaf Mich Buschman met wie Bert Loman al geruime tijd samenwerkt. De vormgeving is gedaan door Marjolein Bootsma.

Elke bezoeker die dit seizoen De Verborgen Tuinen bezoekt, ontvangt het nieuwe magazine gratis. Wilt u nog een extra exemplaar aanschaffen? Dat kan. Voor een extra magazine betaalt u slechts
€ 2.

De Verborgen Tuinen documentaire op YouTube
De Verborgen Tuinen op YouTube


De Verborgen Tuinen zijn sinds kort ook op YouTube te vinden. Bent u benieuwd naar wat een bezoek aan deze bijzondere tuinen precies inhoudt? Bekijk dan snel de mini-documentaire!

Behalve een impressie van alle pracht die De Verborgen Tuinen te bieden hebben, vertelt Bert Loman in het kort hoe de tuinen zijn ontstaan en zich in de loop der tijd steeds verder hebben ontwikkeld.

Inmiddels zijn De Verborgen Tuinen uitgegroeid tot een bezienswaardigheid met internationale aantrekkingskracht.

Behalve Nederlanders komen er ook steeds meer bezoekers uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en zelfs Argentinië.

Bekijk hier de korte film.

Archief